Calcium

Calcium (Ca)
Vormen: “Kalk”, in de vormen Oesterkalk, dolomiet, eierschaal, calciumcarbonaat, calciumcitraat, calciumgluconaat, calciumlactaat, beendermeel (calciumfosfaat).
Bronnen: Melkproducten (hoewel vaak slecht opneembaar), eieren, groenten, graanproducten, dolomiet, melasse, citrusvruchten, amandelen, sesamzaad.
Orthomol. Dagdosis: 750-1500 mg. ADH 1000mg. Vrouwen na de menopauze dienen 1200-1500mg/dag in te nemen (samen met voldoende Vit. D en K2)
Overdaadsymptomen: Verkalking/kalkneerslag botten, nieren, bloedvaten.
Gebreksymptomen: Hartkloppingen, spierzwakte, spierpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, verzwakking beendergestel, tandbederf, depressiviteit, slapeloosheid, nachtelijke kuitkrampen, allergieën (mestcellen kunnen stuk gaan).
Functie: Gezond skelet, tanden, hartwerking, bloedstolling en contractie van spieren. Prikkeloverdracht in zenuwen.
Versterkende werking: Vit. A, Vit. C, Vit. D, Vit. K2, ijzer, magnesium, onverzadigde vetzuren.
Afbrekende werking: Aspirine, geraffineerde suiker, mierenzuur uit rabarber e.d.
Aanvulling bij: Stress, kalkarme diëten.
Bijzonderheden: Vit. D zorgt voor de opname van calcium uit de darm en Vit. K2 zorgt voor de opname van calcium in de botten en werken daarin samen.
Vit. A, Vit. C en ijzer voor de absorptie.
Opmerkingen: Zorgt voor een normale bloedstolling, gezond zenuwstelsel, goede hartfunctie.
Reguleert bloeddruk.
Belangrijk bij de groei van spierweefsels en voor spierweefselcontracties.
Gaat de opstapeling van zuren of basen in het bloed tegen.
Ondersteunt enzymenwerking.
Reguleert ritme hartkloppingen.
Fytinezuur uit vezelrijke graanproducten bindt dit mineraal tot een onoplosbare (en dus onopneembare) stof; speelt vooral bij vegetariërs; gisting breekt fytinezuur overigens af. Koffie, alcohol en cacao leiden tot verhoogde calcium uitscheiding.
Toelichting: Een sterk calciumverlies treedt op bij gebrek aan lichaamsbeweging, bij vrouwen gedurende de zwangerschap en na de menopauze, waardoor botten op den duur poreus worden. Extra bewegen, extra calcium met vit D en K2 kan dit voorkomen. Ter discussie staat ook of het goed is langdurig te suppleren met een hoge dosis calcium (bijvoorbeeld 1000 mg/dag). In combinatie met vitamine D, vitamine K2 en andere synergisten (waaronder magnesium en zink) is het mogelijk beter om de calciuminname te beperken tot 800 tot 1000 mg per dag uit voeding en supplementen. Mensen die vitamine K-antagonisten (zoals warfarine) gebruiken, dienen terughoudend te zijn met de inname van hoge doses vitamine D en calcium, omdat hiermee versnelde aderverkalking, geïnduceerd door het vitamine K-tekort, kan worden versterkt.
Calcium is het mineraal dat in de grootste hoeveelheid (ca. 1,5 kg) in het lichaam terug te vinden is. Van de totale hoeveelheid is 99% aanwezig in de botten en tanden.
Dolomiet is een combinatie van de mineralen calcium en magnesium.
Voor een optimale mineralenbalans in het lichaam is een goede verhouding tussen calcium en magnesium noodzakelijk. Dolomiet (dolomite) bevat beide mineralen in de ideale verhouding. Beendermeel bevat alle mineralen en spoorelementen die nodig zijn voor de handhaving van sterke botten, botgroei en botheling, in de juiste onderlinge verhoudingen. Naast calcium en magnesium bevat beendermeel veel fosfor en silicium.

 

Wilt u supplementen bestellen, klik dan Supplementen.